laatste nieuws

Ganda Ham tijdens de zwangerschap?

12 december 2016

Laat het ons voor de verandering eens simpel maken: ja, het is veilig om te genieten van Ganda Ham tijdens de zwangerschap. Let wel dat u een open verpakking niet te lang bewaart (hanteer 3 dagen als maximum na opening). Dit geldt trouwens ook voor onze andere producten met hetzelfde productieproces (zoals de Grand Cru producten: Wagyu, Angus en everzwijn).

 

Maar als je het toch liever wat genuanceerder ziet…

Mag je gedroogde ham(of rauwe ham) eten tijdens de zwangerschap? Een heel simpele vraag, maar het antwoord lijkt niet zo eenvoudig als je even rondzoekt op het web. Op zich niet zo heel onlogisch als je bedenkt dat er een heel aantal verschillende aanbieders zijn van gedroogde ham. Elke fabrikant heeft zijn eigen methode om tot de eigenlijke gedroogde ham met eigen karakter te komen.

De mogelijke gevaren die omtrent gedroogde ham naar voren gebracht worden, zijn toxoplasmose (of “de kattenziekte”) en listeriose.

Wat toxoplasmose betreft: vanwege het productieproces dat de hammen ondergaan hebben (zouten, drogen en rijpen) is er bij Ganda Ham geen gevaar meer voor toxoplasmose (Pott et al., 2013).

Aan de andere kant is er ook nog listeriose. Het inderdaad zo dat regelmatig listeria op rauwe hammen terug gevonden wordt. Hier is het onderscheid tussen een rauwe ham en een gedroogde ham van groot belang. Het verschil zit in de droogtijd: een rauwe ham heeft geen minimum droogtijd, terwijl een gedroogde ham minstens 4 maanden moet gedroogd hebben. Ganda ham is met zijn rijptijd van minimum 10 maanden duidelijk een gedroogde ham. Door die lange droogtijd is veel vocht verdampt en heeft de ham een lage wateractiviteit. De bacterie heeft nood aan deze wateractiviteit en kan zich dus niet meer verder ontwikkelen. Listeriose heeft op deze manier dus niet de kans om op te treden.

 

Let op voor vocht.

Volgens bovenstaande logica is het dus belangrijk dat (versneden) ham steeds droog bewaard wordt. Als het product te vochtig bewaard wordt, zou de listeria-bacterie zich alsnog kunnen ontwikkelen op het oppervlak. Toegegeven, de kans is uiterst klein maar in het geval van zwangerschap geldt altijd: “better safe than sorry”. Bij de voorverpakte ham is er ook geen probleem. In de pakjes zit een gasmengsel van stikstof en CO2, waardoor de bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen (of minstens zeer sterk geremd worden).  Zoals hierboven reeds aangehaald is het wel aan te raden de open verpakking niet te lang te bewaren (maximum 3 dagen).  Hetzelfde verhaal voor die versneden ham die je bij de slager kocht: binnen de 3 dagen verbruiken.

Wat salades betreft, waarbij een vochtiger milieu wordt gemaakt, is het aangeraden deze niet lang voor de eigenlijke consumptie te vermengen met de ham of andere vlees- of zuivelproducten.

Indien u het recept vers bereidt en onmiddellijk consumeert is er evenwel geen probleem. Bacteriën hebben immers tijd nodig om te ontwikkelen. 

 

Om af te sluiten: U mag wel degelijk Ganda Ham eten. Het is wél belangrijk om erover te waken dat er geen omstandigheden gecreëerd worden waarbij listeria toch zou kunnen groeien.