Het bedrijf
De ham kent zijn oorsprong in de jaren 50, toen Roger Cornelis en zijn echtgenote Maria Mattheeuws een slagerij oprichtten te Wetteren.
Zestig jaar later groeide het bedrijf uit tot een modern productiebedrijf, waar wekelijks 2.200 Ganda Hammen de deur uitgaan.
Historiek
Missie en waarden
Onze missie luidt als volgt:
Een leidende marktpositie verwerven en behouden, door een rendabele groei in de productie en verkoop van Ganda Ham en andere delicatessen, door de consument herkend en erkend als topkwaliteit. Dit gebeurt met maximale aandacht voor het milieu, het geluk van onze medewerkers, klantentevredenheid en gezondheid.
Meesterschap
Met onze kennis, ervaring en vakmanschap kan elke klant rekenen op kwalitatieve hoogstaande producten en een uitmuntende service. Wij werken uitsluitend met kwalitatieve grondstoffen en - medewerkers. Hiervoor investeren wij in individuele opleidingsmogelijkheden en voorzien wij in vernieuwende uitrusting, technieken en trends.

Respect
De betrokkenheid naar en het respect voor onze klant is enorm groot. We respecteren ieders eigenheid en werken graag van mens tot mens. Iedereen biedt het nodige respect naar elkaar, tools en omgeving. Elke medewerker straalt arbeidsvreugde/positiviteit uit zowel in als naast zijn werk en schept voldoening in alles wat hij/zij doet.

Duurzaamheid
Wij willen een betrouwbare partner zijn voor zowel medewerkers, klanten als leveranciers. We streven ernaar om verstandig om te gaan met energie, milieu en maatschappij. Duurzaam ondernemen is onze continue opdracht

Openheid
Wij bieden een correct product aan en we zijn steeds eerlijk en transparant over onze recepten en manier van werken. Wij maken waar wat we beloven zowel naar onze klanten, leveranciers als medewerkers. We staan open voor andere meningen en opinies.

Duurzaamheid
Ganda stelde een actieprogramma milieuzorg op, dat de permanente evaluatie en de registratie van de invloed van elke processtap in de productie op het milieu inhoudt. Vanuit dit vertrekpunt worden alle mogelijke acties ter preventie en beheersing van de milieuzorg opgesteld en uitgevoerd. In het kader van het Milieucharter onderschreef Ganda op vrijwillige basis tien milieudoelstellingen in verband met het rationeel gebruik van water en energie, het beperken van het verpakkingsafval, het stimuleren van afvalpreventie en -recuperatie, het terugdringen van water-, bodem- en luchtverontreiniging en de integratie van milieuzorg in het bedrijfsbeleid.
Hoewel we onze deelname aan het Milieucharter niet hebben verlengd, werd hiermee de basis gelegd voor verschillende milieubesparende investeringen.
Energie-efficiëntie
Het stijgende elektriciteitsverbruik is te verklaren omdat er in februari van 2013 een nieuwe elektriciteitskast werd geplaatst. Die levert stroom voor zowel Corma als Le Larry (geen aparte tellers). De cijfers van 2011 en 2012 zijn dus exclusief Le Larry en in 2013 inclusief Le Larry. Bovendien werd bij Le Larry in 2013 ook een stuk bijgebouwd met nieuwe diepvriezers. Een installatie van meer dan 1.700 m2 zonnepanelen voorziet ons jaarlijks van ca. 232.000 kWh groene stroom. Dit komt overeen met 81 ton CO2. Onze kantoren worden verwarmd via een warmtepomp en de recuperatiewarmte van onze koelcellen (droogkamers/frigo’s). De resterende warmtevraag wordt ingevuld via een verwarmingsinstallatie op stookolie.

Waterfootprint
We maken zowel gebruik van leidingwater als grondwater. Alle afvalwater (zowel huishoudelijk als bedrijfsafvalwater) ondergaat een zuivering in onze biologische waterzuiveringsinstallatie, alvorens te worden geloosd op de riool. Daarnaast vangen we ook het hemelwater op van onze daken. Dat wordt gebruikt door onze buurman (tuinbouwer). Het stijgende waterverbruik heeft als oorzaak dat er vanaf 2013 in 2 ploegen wordt gewerkt in de slicing. Deze machines zijn watergekoeld.

Afvalpreventie
Gemiddeld verliezen de aangekochte hammen 1/3 van hun gewicht. Enerzijds vanwege het procédé van het droogzouten en anderzijds omvat dit vet, restjes vlees, ed. Verder komen bij de productie nog de volgende afvalstromen vrij:
- Afvalzout: bij het zouten van de hammen
- Afvalwater: voor het afvalwater naar de waterzuivering gaat, wordt het meeste vet afgescheiden. Hierdoor ontstaat (flotatie)vet en waterzuiveringsslib.
- Beenderen en snijlingen: harde stukjes vlees, zwoerd of vet en beenderen
- Verpakkingsafval: een klein deel hiervan (enkel de zuivere verpakkingsfolie) wordt afzonderlijk gehouden en gerecycleerd.

Werken bij Ganda Ham
Bekijk de vacatures of solliciteer spontaan.
Wil je zelf Ganda Ham bezoeken?
Benieuwd hoe die lekkere Ganda Ham nu eigenlijk gemaakt wordt? Kom ons bedrijf eens bezoeken en ontdek het met je eigen ogen.
Van maandag tot en met donderdag is het mogelijk om bij ons langs te komen voor een bedrijfsbezoek. Stuur hiervoor een mailtje met uw aanvraag naar info@ganda.be.
Ganda Ham
Corma Vleeswaren nv
Haenhoutstraat 210
9070 Destelbergen
+32 9 353 74 10