Ingrediënten

Voor de productie van de natuurlijk gedroogde Ganda Ham, gebruikt men slechts 3 ingrediënten: varkensvlees, zeezout en... de tijd. Er worden geen nitrieten, smaak- of kleurstoffen toegevoegd. Het ambachtelijk proces van het droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijk aroma als resultaat.

Kwaliteitsvarkensvlees

100% Belgisch

Ganda koopt haar achterhammen uitsluitend bij Belgische kwekers, die hun dieren op de klassieke manier laten opgroeien. Het gaat steevast om bedrijven, die voldoen aan strenge criteria: een goed omschreven kweekmethode en gecontroleerde voederomstandigheden. Enkel zwaardere hammen (10 tot 12 kg) komen in aanmerking. Dergelijke hammen leveren rijper en rijker vlees op en bevatten iets meer vet, de “smaakmaker” van het vlees. Ook bolle hammen worden geweigerd, omdat ze zich niet optimaal lenen voor de droogzouttechniek. Ganda stimuleert tevens kwekers om hun varkens in diervriendelijke omstandigheden en met natuurlijkvoedsel te laten opgroeien. Dit komt de productkwaliteit ten goede. Een natuurproduct oefent een aantrekkingskracht uit op consumenten van elke leeftijd, die de kwaliteit intuïtief herkennen.

Zeezout

Zeezout: een meerwaarde voor de ham

Ganda gebruikt uitsluitend zeezout voor het zouten van de Ganda Ham. Deze grondstof is afkomstig uit het Zuid-Franse Montpellier. De Camargue is de toonaangevende Franse regio voor de productie van zeezout, dat wordt gecommercialiseerd onder de naam ‘La Baleine’. De belangrijkste functie van het zouten is het vlees voor lange tijd goed te houden. Net zoals bij de varkenskwekers van weleer dient het zout dus als bewaarmiddel. Bij het op punt stellen van het optimale productieproces voor de Ganda Ham, experimenteerden Dirk Cornelis en zijn team lange tijd met diverse zoutsoorten en zouttechnieken.Voor het specifieke procedé van het droogzouten, bleek het gebruik van zeezout bijzondere troeven in te houden. In tegenstelling tot steenzout, bevat het zeer kleine hoeveelheden onzuiverheden: mineralen en sporenelementen. Deze zorgen voor een mooie, stabiele kleur en een zachte smaak.